RECEPTI

Arhiva

Jadranini keksi zvani tri u jedan

Za razliku od svih drugih slastica ovi vam keksići pomažu da ubijete tri muhe jednim udarcem: da reducirate razinu kuhinjskog stresa, riješite poklone ukućanima i rasporedite količinu šećera ravnomjerno na sve dane do Nove godine

Oblaci od snijega

Pjenušavi, prozračni snježni oblačići koju plutaju po žutom moru debele, slatke kreme, koja mora biti hladna… Ako šnenokle nisu oda dramatičnim teksturama, onda ne znamo što jest

Pridjev za žudnju

Za kakvom vas vrstom hrane najčešće hvata žudnja? Slatko? Slano? Masno? Hrskava hrana na vrhu je moje liste. Nakon ručka, kada drugi pikiraju na deserte, idealan završetak moga jela je čips. Ili krekeri. Ili oraščići. A povremeno je moja odabrana večera samo velika hrpa kokica. Što je to toliko privlačno u hrskavosti za kojom žudimo? Chef Mario Batali kaže da je “crispy” pridjev koji prodaje najviše hrane. Mora postojati razlog za takvu vrstu instant privlačnosti…

Zimsko listanje

Nadahnuće za ovaj editorial bio je jedan jutarnji posjet našem vrtu. Jedini preostali plodovi prekriveni injem – bajkovit prizor i nenadmašna priča o teksturi

Kolači za veliko društvo

Kad samo čuje da netko više voli slano nego slatko, Jadrana se snuždi. Slastice peče iz ljubavi i hobija, ali o njima govori s autoritetom i strašću pravog profija

Božić oko vatre

Okupljanje oko vatre iskonski je temelj zajednice, koji mi u svom krugu njegujemo kuhanjem u kotliću u svim vremenskim uvjetima. Ovaj put, sasvim prigodno, na vatri se našao fišpaprikaš, a po granama božićna svjetla

Plavuše bez kostiju

Na poticaj predsjednika crikveničkog ribolovnog društva Arbun, Barba je odlučio napisati kuharicu – hommage ribarstvu i zanimanju ribara, s kojima je i sam odrastao. Pretpremijerno donosimo priče i recepte

Raulova mala škola smeđeg maslaca

Chef Raul Lajtman proveo nas je kroz sve nijanse maslaca, od pročišćenog do smeđeg. Maslac je uzbudljiv jer je tako svestran, jer može biti masnoća za prženje, začin ili gotov umak snažna okusa. Samo, s njim treba znati

TREND

Najpopularnije od Mrvice

Ostani doma. U sjeni jasmina.

Kada je nakon mnogo godina nedolaženja jedna prijateljica kročila nogom u moje dvorište rekla je samo – izgleda kao Mrvica. Točno se tvoj okoliš i tvoj vrt prelijevaju u tvoj posao… To mi je jedan od najdražih komplimenata koje sam primila u životu. Ne zato što dobro zvuči nego zato što je istina. I divno je kad to netko zna vidjeti.

Sad sam velika cura… I mogu se igrati koliko hoću!

Ova rečenica iz naslova pisala je u Mancinom mejlu kad sam joj javila koja je tema. “Kad smo bili klinci, stalno su nam prigovarali – jedi i prestani se igrati s hranom”, rekla je. Ali ta su vremena prošla. Pa se Manca odlučila zaigrati baš u tanjuru, starim pravilima u inat. Tko joj što može?

S čime se uopće jede taj batat?

Batat je pravi kameleon. Kao stvoren za vježbu iz sparivanja i kombiniranja. Podjednako će se dobro snaći uz pečenje i u kremšnitama. Donosimo recepte Tvrtka Šakote koji spajaju batat s jetricama, pastrvom, slaninom, orasima, gljivama i jabukama

Goveđi rep i minuli rad

Javila se čitateljica s pitanjem za recept za goveđi rep. Recept je nekad bio na webu, točnije na nekoj staroj verziji weba, ali ja nikad ništa ne arhiviram ni bekapiram pa više nemam pojma o kojem se točno receptu radi. Juneći rep jedan od mojih nadražih komada mesa pa mi je bilo drago čuti da se nekome svidio. (Okej, žena je rekla “najbolji koji sam ikad probala.”;)