Arhiva

Branje bilja na otoku
Mljet u travnju savršeno je mjesto za školicu raspoznavanja i branja samoniklog jestivog i ljekovitog bilja, pomalo zaboravljenu otočku disciplinu suživota s prirodom koju su ovdje odlučili sačuvati. Obilju divljeg, svježeg i zelenog treba dodati tek nešto ribe i dobrog maslinovog ulja da bi se savršeni otočki krug zatvorio

Jadranini keksi zvani tri u jedan
Za razliku od svih drugih slastica ovi vam keksići pomažu da ubijete tri muhe jednim udarcem: da reducirate razinu kuhinjskog stresa, riješite poklone ukućanima i rasporedite količinu šećera ravnomjerno na sve dane do Nove godine

Oblaci od snijega
Pjenušavi, prozračni snježni oblačići koju plutaju po žutom moru debele, slatke kreme, koja mora biti hladna… Ako šnenokle nisu oda dramatičnim teksturama, onda ne znamo što jest

Pridjev za žudnju
Za kakvom vas vrstom hrane najčešće hvata žudnja? Slatko? Slano? Masno? Hrskava hrana na vrhu je moje liste. Nakon ručka, kada drugi pikiraju na deserte, idealan završetak moga jela je čips. Ili krekeri. Ili oraščići. A povremeno je moja odabrana večera samo velika hrpa kokica. Što je to toliko privlačno u hrskavosti za kojom žudimo? Chef Mario Batali kaže da je “crispy” pridjev koji prodaje najviše hrane. Mora postojati razlog za takvu vrstu instant privlačnosti…

Zimsko listanje
Nadahnuće za ovaj editorial bio je jedan jutarnji posjet našem vrtu. Jedini preostali plodovi prekriveni injem – bajkovit prizor i nenadmašna priča o teksturi

Kolači za veliko društvo
Kad samo čuje da netko više voli slano nego slatko, Jadrana se snuždi. Slastice peče iz ljubavi i hobija, ali o njima govori s autoritetom i strašću pravog profija

Božić oko vatre
Okupljanje oko vatre iskonski je temelj zajednice, koji mi u svom krugu njegujemo kuhanjem u kotliću u svim vremenskim uvjetima. Ovaj put, sasvim prigodno, na vatri se našao fišpaprikaš, a po granama božićna svjetla

Plavuše bez kostiju
Na poticaj predsjednika crikveničkog ribolovnog društva Arbun, Barba je odlučio napisati kuharicu – hommage ribarstvu i zanimanju ribara, s kojima je i sam odrastao. Pretpremijerno donosimo priče i recepte

Raulova mala škola smeđeg maslaca
Chef Raul Lajtman proveo nas je kroz sve nijanse maslaca, od pročišćenog do smeđeg. Maslac je uzbudljiv jer je tako svestran, jer može biti masnoća za prženje, začin ili gotov umak snažna okusa. Samo, s njim treba znati
Social Media
Najnovije od Mrvice

Od Igre do Zeleni, limited edition

Imamo novu knjigu! Prednarudžbe kreću sad.
Najpopularnije od Mrvice

Od Igre do Zeleni, limited edition
Peti broj magazina Mrvica bio je prvi koji je otjelovljen u tisku, u siječnju 2013. Prva četiri broja postojala su samo u digitalnom obliku. Na naslovnici je smrznuto pile i glavni apel koji kaže da je tema broja: Igra. Prelistala sam taj broj danas nakon puno godina. Pile i sve ostale fotografske motive iz centralnog editoriala potpisuje Dag Bauer. Kucnuo je čas da i o tome nešto kažem.

Imamo novu knjigu! Prednarudžbe kreću sad.
Nastavljam svoju tradiciji i za rođendan (43!) si poklanjam – novu knjigu. Ova je nastajala dugo i polako, bez presinga užurbanih rokova jer sam se udružila s jednim osobitim čovjekom i umjetnikom, a umjetnici ne vole da ih se požuruje niti da im se govori kako da što naprave.

Deset godina neovisnosti
Prije točno deset godina iskočila sam iz vlaka – dala sam otkaz na stalnom poslu i strmoglavila se u bezdan.

Kruh od fermentirane heljde
Već dugo nije u našoj kući vladalo toliko uzbuđenje oko recepta za kruh. Kruha već dugo, doslovce godinama, jedemo vrlo malo. Točnije, kruh jede samo moj sin, muž i ja vrlo rijetko. Pečem kruh od sjemenki, recept imate među štrucama za siječanj. Ali to gotovo da nije fer zvati kruhom.