Foto: Maja Danica Pečanić
Postoje oni dani kada zaista nemate više od dvadeset minuta vremena, a trebate neki topao, slastan, utješan obrok. Ovo su naši proljetni favoriti za te hitne situacije. Uključite štopericu. Pola sata bit će dosta.
Salata od leće s mentom
6 žlica nasjeckanih listova svježe mente (sačuvajte i stabljike) • 300 g zelene leće • 3 češnja češnjaka • 4 žlice maslinovog ulja • sok i korica pola limuna• žličica grubo tucane čili paprike • dvije šake mladog špinata ili baby blitve
• sol i svježe mljeveni papar
Leću stavite u lonac s češnjakom i prelijte hladnom vodom, tako da bude sasvim pokriveno. Kad zakipi, smanjite vatru. Dodajte nekoliko grančica mente i nastavite kuhati pokriveno otprilike pola sata, odnosno dok leća sasvim ne omekša (vrijeme kuhanja može poprilično varirati, ovisno o vrsti leće koju koristite).
Ocijedite leću, a bacite mentu i češnjak.
Kuhanu leću vratite u lonac i još toplu začinite maslinovim uljem, limunovim sokom i ribanom koricom limuna, čili paprikom i sitno sjeckanom mentom. Dobro promiješajte. Na samom kraju dodajte svježe listiće špinata ili baby blitve. Posolite i pospite svježe mljevenim paprom. Po želji pokapajte s još malo maslinovog ulja i limunovog soka. Servirajte toplo.
Ova salata može biti samostalno malo jelo, recimo brza večera, ali i sjajan prilog. Njezina svježina dobro će pristajati uz pečenje od peradi, ali i uz svinjetinu.
Tjestenina s limunom
500 g suhe tjestenine • 3 dl slatkog vrhnja • 120 g maslaca sobne temperature • sok i korica 4 velika nešpricana limuna • 6 žlica sjeckanog peršina • 150 g parmezana • sol i svježe mljeveni papar
U velikoj tavi zagrijte vrhnje pa dodajte maslac, limunov sok i koricu. Maknite s vatre i žustro miješajte dok se sav maslac ne rastopi. Tjesteninu skuhajte u puno slane vode tako da ostane al dente. Ocijedite i dodajte u vrhnje. Začinite solju i svježe mljevenim paprom. Obilno pospite svježim peršinom i naribanim parmezanom pa poslužite odmah.
Ova tjestenina nije ono što očekujete na prvi pogled od tako vrhnjastog tanjura pašte. Nevjerojatno je svježa jer spaja popriličnu količinu limuna (uključujući gorčinu iz korice) s dosta peršina. Ne štedite na svježe mljevenom papru i parmezanu – mogli biste otkriti svoj novi brzinski kućni favorit.
Proljetni rižoto
Puna šaka svježih listića mente • 10 debljih šnita domaće šunke (oko 500 g) • 1,5 l pilećeg temeljca • 100 g maslaca •
1 manji luk ili polovica poriluka • 200 g graška • 300 g riže za rižoto • 1 dl prošeka • 100 g parmezana • sol i papar
Operite mentu, šunku narežite na rezance i zagrijte temeljac. U temeljac ubacite grašak. U loncu u kojem ćete kuhati rižoto rastopite polovicu maslaca pa na njemu dinstajte usitnjeni poriluk ili luk, dok sasvim ne omekša. Dodajte komadiće šunke, a onda i rižu, pa promiješajte da se sva riža obloži masnoćom i malo zastakli. Podlijte prošekom i miješajte dok tekućina ne ishlapi, a onda pomalo dodajte vrući temeljac, cijelo vrijeme miješajući. Novu količinu temeljca (s graškom) dodajte tek kad je riža popila svu tekućinu, malo-pomalo, dok riža nije sasvim kuhana (20-25 minuta). Na samom kraju dodajte preostali maslac, sjeckanu mentu i ribani parmezan. Servirajte odmah.
Grilane kruške sa skutom
4 zrele kruške • sok pola limuna • 300 g kravlje ili kozje skute • nekoliko žlica dobrog maslinovog ulja• 1-2 žlice meda • desetak listića mente • 100 g lješnjaka • nekoliko kapi aceta balsamica
Za ovu vam slasticu zapravo ni ne treba recept, toliko je jednostavna. Ovo je tek mali podsjetnik.
Kruške operite, osušite i prerežite na polovice. Svaku premažite limunovim sokom pa zapecite s obje strane na roštilju ili gril-tavi. Za to vrijeme na suhoj tavi tostirajte lješnjake. Skutu pomiješajte s medom. Nasjeckajte sitno mentu.
Na tanjur stavite lagano zapečenu krušku, na nju dodajte skutu s medom. Sve pospite listićima mente i grubo sjeckanim lješnjacima. Obilno pokapajte maslinovim uljem i po želji s malo aceta balsamica.