PRIČE

Arhiva

Budućnost je počela

Znate li da se u laboratorijima već uzgajaju koža i meso, kao i drugi biofabricirani materijali koje stvaraju alge, bakterije ili gljive? Emma van der Leest je mlada nizozemska dizajnerica koja se među prvima priključila revolucionarnom pokretu

Hakiran trapistički recept za pivo!

Krafterska revolucija je u jeku. Garažna vinkovačka Eastern Delta na čelu s gitaristom iz Septice za sebe je odabrala rijedak i odvažan stil: belgijska piva
na tragu trapističkih s kvascima koje oživljavaju iz boca samostanskih piva!

U berbi šafrana

Istarski šafran nije nikakva egzotika! Na ovim područjima uzgajao se, brao i koristio doslovce stoljećima, a njegova kvaliteta zasjenjuje onaj talijanski. I to nije sve. Postoje nove teorije da Crocus sativus potječe iz Dalmacije. Šafran je naše gore cvijet!

Nađite dan za Skaručnu

Skaručna je obiteljska gostionica koja je slavnim učinila istoimeno mjesto pored Ljubljane. Nećete tamo ručati na brzinu. Bolje uzmite slobodan dan i dođite gladni, strpljivi i otvorena uma. Čuveni su po grandioznim komadima mesa. Ali to ne znači da se ozbiljno ne bave i povrćem. Ne znamo ni za jedan nama bliži restoran koji ima svoj vrt.

Iz grada na selo. Zašto?

Oni su odlučili zauvijek napustiti gradski život. Okrenuti leđa prehrambenom i drugom konzumerizmu, radu na normu za plaću, velegradskoj udobnosti i konformizmu. Žele naučiti biti poljoprivrednici, živjeti u prirodi i od prirode, u staroj drvenoj kući koju su započeli obnavljati u skladu s načelima permakulture i održivog razvoja

Progresivna Baranja

Na imanju Orlov put slobodno žive svinje mangulice – ruju, kaljužaju se i prase na otvorenom, u voćnjaku jabuka. Od njihova mesa ovdje proizvode prve hrvatske eko slanine, čvarke i kulenove seke. Uz mangulice, obitelj Gusak obrađuje 80 hektara zemlje, a sva uzgojena hrana ima eko certifikat.

ženirštik*

*stidak, sramećak, zadnji komadić hrane koji preostane nakon zajedničkog obroka i kojega se odričemo iz pristojnosti, pokazujući dobre manire

Priča o soparniku

Čuveno jelo poljičkog kraja danas se često pogrešno predstavlja kao neka domaća prapizza. Ali pravi je soparnik mnogo delikatniji. Treba vam komin, sinija, lazanjur, optimalna temperatura luga i majstorica koja je od matere naučila ukrotiti vatru

TREND

Najpopularnije od Mrvice

Štruce za siječanj

Jedna zdrava i mrkvasta, jedna lijepo zelena od matcha čaja, jedna šafran-žuta… Plus najbolji proteinski kruh bez brašna koji ste ikad probali.

A što ti pečeš za Božić?

Puno puta sam ove godine odgovorila na pitanje: što ti kuhaš i pečeš za Božić? Ponavljajući, razjasnilo mi se očito. Ne volim nakuhavati kad se od mene očekuje da nakuhavam.

Farinata recept

Farinata

Farinata je nešto kao palačinka od slanutka – genijalni flatbread od slanutkova brašna sa samo četiri sastojka i najbolji način da upotrijebite ono skupo brašno s kojim niste baš znali što bi.

Posuđe s imenom i prezimenom

Nekim sretnim spletom okolnosti prijatelj je kupio staru kuću s komadom zemlje negdje na Žumberku. Ispostavilo se da je kuća, točnije vikendica, nekad bila zapravo “kuća za pisanje” pokojne Višnje Stahuljak. Priznajem, nisam o dotičnoj gospođi znala mnogo više od činjenice da je bila spisateljica. Ništa nisam čitala, čini mi se da u moje vrijeme njezinog imena nije bilo u lektiri