LJUDI

Arhiva

Karlo Ban – Zagorje do Japana!

Iz male kovačnice u zagorskom Jelenjaku izlaze u cijelosti ručno rađeni noževi koji su načinom obrade, dizajnom i kvalitetom pronašli kupce u cijelom svijetu. Njihov je autor jedini majstor kovač oštrica u Hrvatskoj

Revolucionarka iz vrtova čaja

Izgleda kao prava engleska dama, ali prvenstveno je revolucionarka. Prije više od deset godina naumila je Engleze naučiti dobrom čaju, a sad opskrbljuje najbolje restorane svijeta, zagovarajući fairtrade. Mrvici je ispričala sve o svojoj najvećoj ljubavi

Upoznajte vikinge

Maria i Patrik su Butter Vikinzi, Šveđani koji ručno proizvode najbolji maslac na svijetu. Poslužuje se u Nomi, recimo. Tajne zanata naučili su od bake – ništa bez mlijeka slobodnih krava i živih probiotskih kultura

Maja Danica

Tko je zapravo Maja Danica, londonska Pink Lady Photographer of the Year i naša prva suradnica? Kakva je, reći će nam njezin fotodnevnik. Nezamislivo zaposlena a tiha, povučena a utjecajna, Maja je neobičan spoj i tema koju vrijedi nadugačko promisliti ako vas zanima food fotografija

James Lowe

On je predstavnik nove londonske gastronomije. Mladi chef vlasnik je restorana Lyle’s i jedan od ljudi iz kolektiva Young Turks koji su pokrenuli preobrazbu grada. Danas ga zanima definirati modernu britansku kuhinju, raditi etički i − rasti

Lidia Boševski

U ateljeu keramičarke Lidije Boševski pronašli smo cijelu datoteku tekstura iz prirode: pergament od gline, komade drva, kore, kamenje, ljušture… Materijale iz prirode ona skuplja, koristi kao alat, pa prirodi vraća

Nathan Isberg

Chef koji ne voli restorane. Kuha kukce. Ne zapošljava konobare i radi bez cjenika. Predviđa smrt restorana kakav danas poznajemo

TREND

Najpopularnije od Mrvice

Štruce za siječanj

Jedna zdrava i mrkvasta, jedna lijepo zelena od matcha čaja, jedna šafran-žuta… Plus najbolji proteinski kruh bez brašna koji ste ikad probali.

A što ti pečeš za Božić?

Puno puta sam ove godine odgovorila na pitanje: što ti kuhaš i pečeš za Božić? Ponavljajući, razjasnilo mi se očito. Ne volim nakuhavati kad se od mene očekuje da nakuhavam.

Farinata recept

Farinata

Farinata je nešto kao palačinka od slanutka – genijalni flatbread od slanutkova brašna sa samo četiri sastojka i najbolji način da upotrijebite ono skupo brašno s kojim niste baš znali što bi.

Posuđe s imenom i prezimenom

Nekim sretnim spletom okolnosti prijatelj je kupio staru kuću s komadom zemlje negdje na Žumberku. Ispostavilo se da je kuća, točnije vikendica, nekad bila zapravo “kuća za pisanje” pokojne Višnje Stahuljak. Priznajem, nisam o dotičnoj gospođi znala mnogo više od činjenice da je bila spisateljica. Ništa nisam čitala, čini mi se da u moje vrijeme njezinog imena nije bilo u lektiri