Search
Close this search box.

Imamo novu knjigu! Prednarudžbe kreću sad.

Nastavljam svoju tradiciji i za rođendan (43!) si poklanjam – novu knjigu. Ova je nastajala dugo i polako, bez presinga užurbanih rokova jer sam se udružila s jednim osobitim čovjekom i umjetnikom, a umjetnici ne vole da ih se požuruje niti da im se govori kako da što naprave.

Nisam ništa govorila. Samo sam iznijela svoju ideju, čime bih se željela baviti, pa smo onda pomalo tražili svatko svoj put, pristup i rješenja. Moj partner i koautor na ovoj knjizi je Mario Kučera, jedan od najboljih hrvatskih fotografa i čovjek strastveno posvećen bilježenju motiva iz prirode. 

Od prvog trenutka ovu sam knjigu u glavi vidjela s Kučerinim fotografijama. Za mene, svaka knjiga ima svoj život, svoje tkivo, svoj osjećaj i zamišljam je i radim prema toj unutarnjoj potrebi – da bude kakva mora biti.

Kada sam odlučila da se želim baviti temom divljeg i zelenog (čitaj promoviranjem zaljubljivanja u zeleno lisnato povrće i divlje bilje), znala sam da je tu Kučera prirodan odabir fotografa. Htjela sam da bude jednostavno, čisto i moćno. Monumentalno. Da te ostavi bez daha. 

Oboje patimo od silne prezasićenosti i željeli smo se odmaknuti najdalje moguće od hiperprodukcije šarenog i ružičastim laticama posutog instagramskog kičeraja – mi smo naumili ravno u bunker minimalizma. Pa što bude…

Cijela je knjiga snimljena ili u šumi ili u mom dnevnom boravku. Koristili smo samo dvije podloge – poklopac jedne stare, rastočene vinske bačve (od Iskrenih vina Matković), i jednu crnu podlogu koju sam prefarbala prije otprilike 13 godina i otada kisne i trune na mojoj terasi jer na njoj pijemo čaj, jedemo doručak, pijemo vino i gledamo mjesečinu.

Premda nije najlakši čovjek za suradnju, volim raditi s Kučerom zato što kod njega nema kolebanja. Zna što želi, okine i gotovo. 

Snimamo pečeni kupus. Ja završavam kremu od cvjetače, slažem tanjur za fotografiranje.

“Idemo, kupusu već pada energija”, kaže Kučera.

Donesem na stol teglu – koromač i ljubičasti luk ukiseljeni u crnom pivu. Boje su ludilo, zeleno, roza i smeđe, objekti zgurani kao lignje u staklenci, najatraktivniji mogući prizor. Kučera to okine u kontralihtu, uopće ne vidiš dramu u staklenci. 

“Ako se sve vidi, onda ide u prosječnost”, mirno kaže.

Zato ja volim raditi s njim, i kad ga nije lako voljeti.

Uživala sam radeći ovu knjigu i zbilja mi je važna. U njoj su u minimalističke forme sažeta mnoga moja višegodišnja promišljanja, moje dugogodišnje eksperimetiranje s različitim prehrambenim stilovima i praćenje senzacija i istine moga tijela.

U njoj su i moj doručak s netom ubranim divljim biljem, moja omiljena juha i njoki od koprive, maneštra od crnog sljeza i raštike koju je posadio moj sin… Pohani cvjetovi bagrema koji su moj omiljeni miris naše šume. Kimchi i kombucha, i priča o tome zbog čega je važno jesti živu, probiotičkim bakerijama bogatu hranu i njegovati snažnu mikrobiotu. (Hint: Zato što vas takva hrana čini sretnima.)

Nisam željela da ova knjiga bude još jedna beauty kuharica, i ona to zaista nije. Željela sam vas nadahnuti da osvijestite koliko je lako i važno znati dobro jesti.

Ovo je antikuharica. Uopće ne morate znati kuhati da biste fenomenalno jeli, ako pratite ovu knjigu. Najbolja hrana s divljim biljem i drugom zeleni bezobrazno je jednostavna, ali okusima fantastično bogata i duboka.

Ona vas prvenstveno želi nadahnuti da svjesno odlučite jesti više zelenog. I da skužite kako to možete izvesti, uz maksimum užitka. To je najteži dio.

Još važnije od toga – ova je knjiga i antikonzumeristička. Ona tvrdi da uopće ne trebate gotovo ništa što se prodaje po supermarketima upakirano kao “prehrambeni artikl”. Bolje vam je bez toga. 

Nisam se željela ovdje baviti  prvenstveno pitanjima isključivosti (jesti ili ne jesti meso, ili jesti ili ne jesti ugljikohidrate). U kuharici je vrlo malo mesa premda ga ja osobno jedem. Bilo mi je važnije promovirati veću uključivost: onog živog, zelenog, divljeg, oporog i gorkog.

Knjiga je bogato ilustrirana i bit će zaista prelijepa. Još nije izašla iz tiskare, ali odlučila sam je pustiti u pretprodaju. U pretprodaji košta 200 kuna, kad izađe iz tiskare (oko 15.12.) koštat će 250. 

Za one koji je kupe u pretprodaji, u Zagrebu ću organzirati osobno preuzimanje u tjednu prije Božića, tako da je bar neki ljudi uspiju dobiti pod bor. Za one izvan Zagreba, kojima će knjiga putovati poštom, na žalost ne mogu garantirati da će je dobiti prije Božića jer je na pošti gužva i to se zna otegnuti u ovom dijelu godine. Ali možete si osigurati povoljniju cijenu ako knjigu kupite odmah pa pričekate da kasnije stigne poštom. Osim toga, takav tip podrške ovako rubnom projektu nama puno znači. Unaprijed hvala od srca zelenom kolektivu. Živio print!

Tagovi:

Share: