S čime se uopće jede taj batat?

Batat je pravi kameleon. Kao stvoren za vježbu iz sparivanja i kombiniranja. Podjednako će se dobro snaći uz pečenje i u kremšnitama. Donosimo recepte Tvrtka Šakote koji spajaju batat s jetricama, pastrvom, slaninom, orasima, gljivama i jabukama

Foto: Maja Danica Pečanić
Kuha: Tvrtko Šakota

Ovo je projekt koji smo odradili još 2014., a ljudi nas do danas o njemu ispituju. Tog smo mjeseca pojeli barem dvije gajbe batata. Kuhali smo ga na pari i u mlijeku, pržili u masti, panirali, pekli u soli… Radilo se od njega ljubičaste šufnudle, narančasti pire, slastičarsku kremu i sladoled. Mislim da malo namirnica danas poznajem tako dobro kao što poznajem batat.
Razlog ovom eksperimentiranju bio je rad na malenoj kuharici koja se bavi inovativnom upotrebom batata u kuhinji i promocijom ove povrtnice koju mnogi još uvijek relativno slabo poznaju i nepra­vedno izjednačavaju sa slatkim krumpirom, koji pritom još i nije krumpir. Za potrebe ovoga lijepog projekta koji je naručila virovitička razvojna agencija Vidra (jer je njihova regija najveći proizvođač batata u Hrvatskoj) recepte je osmislio i pripremio Tvrtko Šakota. Sve četiri vrste batata koje se proiz­vode na Višnjici sparivane su s drugim svakodnev­nim namirnicama podravske regije. Sigurno ste dosad čitali mnoge recepte koji preporučuju batat zbog njegovih sjajnih nutritivnih svojstava. Ali recepti koje donosimo nešto su drugo – neki od naših favorita baš zbog sjajne kombinacije okusa.

Sendvič od pastrva, gljiva i batata

4 pastrve, filetirane i očišćene od kostiju • 2 žlice svježeg hrena • 2 žlice majoneze • 300 g svježih vrganja • 3 režnja češnjaka • 3 šnite špeka, narezanog na sitno • 300 g miješanog batata, naribanog na ribež • sol, papar •
1 dl maslinovog ulja • 2 žlice svinjske masti • 1 žlica maslinovog ulja

Na mješavini svinjske masti i maslinovog ulja prepržiti špek nekoliko minuta, dodati batat i češnjak i pirjati još 7-8 minuta. Dodati gljive i pirjati još desetak minuta. Ohladiti smjesu.
U majonezu umiješati hren.
File posoliti, premazati kremom od majoneze, napuniti smjesom i zatim preklopiti drugim fileom. Zavezati špagom i ponoviti postupak s preostalim filetima. Pržiti na maslinovom ulju i završiti u pećnici zagrija­noj na 185°C još 7-8 minuta.
Prije posluživanja ukloniti špagu.

Sotirane jetrice s batatom

½ kg pilećih jetrica • 1 dl soja sosa • 1 dl maslinovog ulja • ½ žličice svježeg ružmarina • 200 g narančastog batata, narezanog na kocke 1 x 1 cm • 2 žlice maslinovog ulja • crveni luk • 1 dl bijelog vina • sol, papar

Pomiješati soja sos, maslinovo ulje i ružmarin. U pripremljenoj marinadi marinirati jetrice nekoliko sati. Na maslinovom ulju propirjati luk i batat desetak minuta, dodati vino i nastaviti pirjati dok batat ne omekša (paziti da batat ne izgubi oblik). Posoliti i po potrebi dodati malo vode. Izvaditi luk i batat iz tave, te tavu jako zagrijati. Na zagrijanu tavu ubaciti jetrice s marinadom, sotirati minutu-dvije, dodati batat i luk, popapriti i poslužiti.

Kruh s batatom i ružmarinom

500 g brašna tip 850 • 1 žličica svježeg ružmarina • 300 g miješanog batata, narezanog na veće kocke • 200 g batata bijelog ili narančastog, narezanog na manje kocke • 300 ml vode (sačuvati nakon kuhanja) • 2 velike žlice svinjske masti • 10 g soli • 10 g svježeg kvasca • 2 žlice maslinovog ulja

Na maslinovom ulju sotirati batat narezan na veće kocke, oko 10 minuta. Manje kocke bijelog ili narančastog batata kuhati u pola litre vode dok ne omekšaju. Kuhani batat propasirati.
Pomiješati brašno, propasirani batat, vodu u kojoj se batat kuhao (oko 3 dl), mast, kvasac i usitnjeni ružmarin. Zamijesiti tijesto. Dodati sol i mijesiti još 5 minuta te na kraju dodati sotirani miješani batat.
Nauljiti tijesto i pustiti da se udvostruči. Premijesiti, oblikovati u kuglu i pustiti da se diže još sat vremena. Peći u zatvorenoj gusenoj posudi 30 minuta, na 185°C. Nakon toga otklopiti i peći još dvadesetak minuta.

Otkošteno pile punjeno batatom

1 pile, oko 2 kg • 1 žličica slatke crvene paprike • 50 g oraha • 50 g lješnjaka • 50 g badema • 300 g narančastog batata, pečenog u kori i propasiranog • 2 trake špeka, narezanog na kockice • 200 g starog kruha • 1 žličica svježe kadulje • sol, papar

Iz pileta izvaditi sve kosti i hrbat, tako da ostane samo koža i meso. Posoliti, popapriti i namazati crvenom paprikom. Ostaviti u frižideru nekoliko sati. Orahe, lješnjake i bademe 7-8 minuta lagano tostirati u pećnici na 175°C i potom usitniti nožem. Kruh namočiti u vrućoj vodi i ocijediti nakon desetak minuta. U posudi pomiješati kruh, batat, orahe, špek, lješnjake, bademe i kadulju, posoliti i popapriti. Nadjenuti pile, zavezati ga špagom i peći na 185°C oko 90 minuta. Pustiti da odstoji desetak minuta i narezati na ploške.

Musaka od batata

4 jaja, kuhana, narezana na ploške • 1 kg miješanog batata po želji • 1 crveni luk, narezan na tanke kolutiće • 500 grama mljevenog mesa, svinjetina i junetina • 2 dl pirea od rajčice • 2 crvena luka, sitno nasjeckana • 1 čajna žličica svježeg timijana • ½ dl maslinovog ulja • ½ čajne žličice suhog origana • 2 režnja češnjaka, na sitno • 300 grama špinata • 150 grama sira ribanca • 4 dl vrhnja za kuhanje • sol

Batat narezati (najbolje na mandolinu) na sasvim tanke ploške (bijeli i ružičasti moraju biti tanje narezani od ljubičastog i narančastog), debljine 2-3 mm. Na maslinovom ulju ispirjati luk i češnjak 7-8 minuta, dodati meso, pržiti par minuta na jačoj vatri. Dodati origano, pire od rajčice i kuhati 15 minuta na srednjoj vatri. Na kraju dodati timijan. Špinat blanširati, ocije­diti i narezati na trakice.
Zagrijati pećnicu na 180°C. U keramičku posudu sta­viti sloj vrhnja, pa poslagati batat, posoliti. Poslagati sloj mesa. Pokriti s malo sira i vrhnja, staviti drugi sloj batata i opet posoliti. Na to složiti špinat, dodati sir i vrhnje. Ponoviti sloj sa batatom i mesom. U zadnji sloj složiti jaja i opet staviti malo sira i vrhnja. Završiti slojem batata koje zalijemo vrhnjem i posipamo obilno ribanim sirom. Peći otprilike 40 minuta.

Sladoled s bijelim batatom

5 žumanjaka • 400 ml slatkog vrhnja • 1 čajna žličica vanilije u prahu • 100 g šećera • 125 ml desertnog vina po želji • 300 g pirea od bijelog pečenog batata

Izmiksati žumanjke i šećer. Ugrijati vrhnje s vanilijom, polako i neprestano miješajući preliti preko žumanjaka. Uliti natrag u posudu i kuhati 7-8 minuta na laganoj vatri, cijelo vrijeme miješajući dok se ne zgusne. Maknuti s plamena, uroniti posudu u ledenu vodu i rashladiti kremu. Dodati vino i pire od batata. Ohladiti do kraja i staviti u aparat za sladoled.

Tart s batatom i jabukom

KORA
300 g brašna tip 850 • 175 g hladnog maslaca • prstohvat soli • 30 g šećera • nekoliko žlica ledene vode
KREMA ZA TART
200 g narančastog batata • mlijeko • smeđi šećer • štapić cimeta • 500 ml vrhnja • korica pola limuna • 4 žumanjka • 2 jaja • 100 g smeđeg šećera
JABUKE I ORASI
½ kg jabuka narezanih na ploške • 100 g oraha • 50 g šećera • 1 žlica orahovca • štapić cimeta

Pomiješati brašno, šećer i sol. Maslac narezati na listiće i utrljati u brašno, dodati vodu, toliko da se može napraviti kugla. Ohladiti 60 minuta u frižideru. Razvaljati, staviti u kalup. Pokriti papirom za pečenje i ispuniti suhim grahom ili rižom (kako bi se tijesto ravnomjerno ispeklo). Peći na 175°C dvadesetak minuta. Maknuti grah/rižu i papir i peći još pet­naestak minuta. Batat skuhati u malo mlijeka, sa šećerom i cimetom. Smiksati i propasirati. Dodati preostale sastojke, smiksati, ugrijati na pari i uliti u ispečenu koru. Staviti u pećnicu zagrijanu na 120ºC i peći dok temperatura kreme ne dosegne 80ºC. Krema će biti dosta mekana. Nakon što se dobro ohladi, staviti jabuke i orahe. Jabuke, šećer, cimet i orahovac sotirati desetak minuta. Staviti na kremu od batata pa posuti tostiranim orasima.

Tagovi:

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin