Jabuka može sve

Jabuka može biti sasvim obična, ali nikada nije dosadna. Za jedan sasvim progresivan, svjež pogled na tako svakodnevnu temu opet smo se obratili Jadrani s bloga Najfiniji kolači. Štruca, dakako, nije izostala

Foto: Maja Danica Pečanić

Pita od jabuka vjerojatno je jedan od prvih kolača koji bilo koja mlada kuharica odluči isprobati. Premda je lako moguće da joj već prvi put ispadne sasvim okej, trebat će ga ispeći stotinama puta prije nego što bude sigurna da je to sada – to. Kod vrlo poznatih, svakodnevnih namirnica tajna je u nijansama. S tim nekim razmišljanjem o bilježenju razvoja od “sasvim okej” jabuka do “upra­vo senzacionalna” jabuka angažirali smo Jadranu da nas još jednom oduševi i pokuša običnu temu jabuke učiniti progresivnom.


Nije se puno dvoumila. Jabuka može sve: biti slatka, ali i slana, biti juha, ali i prilog mesu, može biti ključni sastojak Jadranine omiljene štruce, a može biti i pomalo sporedna uloga u vrlo otmjenom tartu s marcipanom i slanim karamelom.

Juha od jabuke i celera

2 žlice maslinovog ulja • 2 manja poriluka • 1 dcl bijelog vina • 5 granny smith jabuke • 100 g indijskih oraščića • 2 češnja bijelog luka • 2 stabljike celera • ¼ korijena celera • šalica peršinovog lista • oko 1 l vode • prstohvat muškatnog oraščića • sol • svježe mljeveni papar • šaka oraha, tostiranih

Natopite indijske oraščiće u vodi preko noći. Na taj način ćete ih omekšati i lakše usitniti štapnim mikserom u procesu izrade krem juhe. Osim toga, dugosatnim ispiranjem oraščića olakšava se aktiviranje nutritivnih sastojaka. Operite poriluk, narežite na sitno i dinstajte na maslinovom ulju, uz dodatak malo soli. Kad omekša, dodajte bijelo vino. Jabuke ogulite i narežite na komadiće, pa dodajte na poriluk, nakon što je ispario alkohol iz vina. Ogulite korijen celera, narežite korijen i stabljike celera na manje komadiće i dodajte u jabuke. Ogulite bijeli luk, pritisnite ga bočnom stranom širokog noža, sitno narežite i dodajte ostalim sastojcima. Kada se svi sastojci zagriju, dodajte vodu, list peršina, sol i papar. Zakuhajte i kuhajte 15-ak minuta. Ugasite vatru i dodajte indijske oraščiće, pa ručnim mikserom usitnite sve sastojke do kremaste teksture. Ako je juha pregusta, dodaj­te još vode. Ne želite gustoću dječje kašice, ali nemojte niti previše razrijediti jer okusi dolaze isključivo iz sastojaka, s obzirom na to da nije korišten temeljac. Dodajte svježe naribani muškatni oraščić te soli i papra po želji. Ostavite juhu „da stane“ 10-ak minuta prije posluživanja. Za to vrijeme u suhoj tavici tostirajte orahe dok lagano ne potamne po površini. Narežite ih ugrubo na dasci i vidjet ćete kako puštaju svoje ulje, što je dodatak koji želimo na juhi. Pospite ih po juhi serviranoj u zdjelicama, zajedno sa svježim lišćem peršina.

Tostirane orahe grubo nasjeckajte i pospite ih po juhi zajedno s peršinom

Štruca od jabuke

175 g omekšalog maslaca • 160 g svijetlog muscovado šećera • 2 jaja • 225 g brašna • 1 vrećica praška za pecivo • 1 žličica ekstrakta od vanilije • 2 žličice mljevenog cimeta • ¼ žličice mljevenog kardamoma • 70 ml punomasnog jogurta • 2 jabuke, neoguljene • šećer u prahu za posipanje

Narežite jabuke na komade oko 2 cm veličine. Mikserom tucite maslac, šećer i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane pjenas­ta. Dodajte jaje, jedno po jedno, miješajući dobro između. Prosijte zajedno brašno, prašak za pecivo i cimet, pa dodajte naizmjenično s jogurtom u smjesu. Na kraju dodajte i komade jabuka, dobro miješajući. Neki komadi jabuka će se usitniti mikserom i u smjesu pustiti sok, a neki ostati krupni.
Istresite smjesu u papirom obložen lim za pečenje u obliku štruce i pecite u pećnici na 180° C jedan sat. Prije nego što izvadite kolač, provjerite drvenim štapićem je li pečen; ako nije, pecite ga još 10 minuta. Kolač potpuno ohladite u kalupu, a prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu.

Neki komadi jabuke će se usitniti mikserom i u smjesu za štrucu pustiti sok, a neki ostati krupni

Pita s jabukama i slanim karamelom

Prhko tijesto: 180 g brašna • 170 g maslaca • prstohvat soli • 2 žlice šećera • 1 žlica vrhnja. Nadjev: 150 g marcipana • 3 jabuke • 50 g otopljenog maslaca • 1 žlica smeđeg šećera • 1 žličica cimeta

Za slani karamel: 100g maslaca • 200g smeđeg šećera • 100ml slatkog vrhnja • 1 žlica ekstrakta od vanilije • 1 ½ žličica soli

Brašno i maslac izmrvite prstima pa dodajte ostale sastojke. Brzo umijesite prhko tijesto. Ako vam se lijepi, dodajte još malo brašna; ako je presuho, dodajte žlicu-dvije hladne vode. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak najmanje na pola sata. Zatim ga razvaljajte na namašćeni kalup za pitu. Marcipan također razvaljajte i pokrijte njime površinu tijesta, do rubova. Jabuke razrežite na četvrtine, izvadite koštice i izrežite na vrlo tanke šnite te ih složite po podlozi od tijesta i marcipana. Premažite ih otopljenim maslacem pa pospite smeđim šećerom i cimetom. Pecite na 170° C 40 minuta. Za slani karamel pripre­mite zdjelu s debljim dnom. Na vatri otopite maslac i dodajte šećer, miješajte kuhačom dok se šećer i maslac ne spoje, pa ostavite da se šećer otapa. Ne miješajte pretjerano, nego malo okrećite zdjelu dok smjesa ne zakuha. Unutar nekoliko minuta, smjesa će postati tekuća. Kad malo potamni, dodajte vrhnje i energično miješajte pjenjačom dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Smanjite vatru na srednju jačinu i kuhajte 10 minuta, povremeno miješajući. Ugasite i malo ohladite. Dodajte ekstrakt vanilije i sol te prelijte karamel preko pite.

Ohlađeno tijesto razvaljajte na namašćeni kalup za pitu.
Marcipan također razvaljajte i njime prekrijte tijesto

Jastučići s jabukama

Tijesto: 300 g brašna • 1 prašak za pecivo • 150 g svježeg sira • 6 žlica mlijeka • 6 žlica suncokretova ulja • 70g šećera • 1 omot vanilin šećera • prstohvat soli

Nadjev: 4 jabuke, oguljene i narezane na male komadiće • 30 g grožđica • 50 g muscovado šećera • Naribana korica pola nešpricanog limuna

Premaz: 80 g šećera u prahu • vruća voda

Jabuke ogulite, zarežite na četvrtine, izvadite koštice i narežite na manje komadiće. Pomiješajte s grožđicama i šećerom pa kratko prodinstajte na laganoj vatri. Kad se ohladi, dodajte limunovu koricu. Za tijesto sve sastojke promiješajte i na dasci umijesite tijesto. Razvaljajte tijesto valjkom u tanki list pa okruglim kalupom izrezujte krugove promjera oko 8 cm. Na svaki krug stavite žličicu nadjeva, rubove premažite mlijekom, preklopite i čvrsto pritisnite rubove. Jastučiće stavite na lim za pečenje obložen papirom i stavite peći na 180° C 12 – 15 minuta. Šećer u prahu uspi­te u malu zdjelicu i dolijte zakuhane vode koliko je potrebno da dobijete gustu smjesu, kojom premažite još vruće jastučiće. Prije posluživanja ostavite samo par minuta da se premaz malo osuši.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Blog

Vezani članci