Foto: Maja Danica Pečanić
Sad kad smo se umorili od predebelih božićnih kolača i kad nam je pun nos superaromatičnih keksića nastupa vrijeme za štruce – najsiromašnije, najjednostavnije i najobičnije među desertima. Ili je to samo predrasuda – to uopće ne mora biti tako. Štruce su svestrane, praktične, mogu biti vrlo uzbudljive i osvježavajuće. Blago slatke, ali i slane kao kruhovi ili hrskave kao baza za kekse… Štruce su forma po mjeri zaposlenog čovjeka i savršen odabir za otrežnjujući siječanj. Plus – nemate poslije puno posla s pranjem suđa. Ovo se neke od mojih omiljnih štruca.
1. Štruca bez šećera
2 naribane manje mrkve
1 naribana jabuke srednje veličine
½ šalice integralnog brašna
1 šalica rižinih pahuljica
½ šalice brašna od rogača
2 jaja (žumanjci i bjelanjci odvojeno)
1/3 šalice maslinovog ulja
žlica chia sjemenki
žlica kikiriki maslaca
1 i pol šalica jogurta
pola žličice praška za pecivo
cimet
2 žlice suhog voća, grožđice ili brusnice (ako želite)
Nešto između bogatog slatkastog kruha i kolača. Ispekla sam bezbroj ovakvih hibrida bez ikakvog recepta – kad mi fali neki popodnevni zalogaj uz čaj, recimo. Naribana jabuka tu je za sočnost, mrkva za popravljanje nutricionističkog profila, a ostalo je podložno promjeni. Pomiješaš sve suhe sastojke, dodaš im one mokre, žumanjke i bjelanjke tučeš odvojeno, smjesi na samom kraju pažljivo dodaš snijeg od bjelanjaka. Peče se oko 45 minuta na 180. Child friendly.
2. Proteinski kruh
1 šalica sjemenki suncokreta
½ šalice sjemenki bundeve
½ šalice sezama, lana ili chia sjemenki (može i mix)
1 i pol šalica zobenih mekinja
šaka badema, oraha ili lješnjaka
3 jušne žlice psylliuma
2/3 jušne žlice himalajske soli
2 šalice kefira ili jogurta
2-3 žlice kokosova maslaca ili maslinova ulja
1 jaje
Ovo je kruh bez brašna koji sam pekla tijekom cijele svoje trudnoće i najbolji je zamjenski, nutritivno vrlo bogati kruh koji sam probala. Sve sjemenke i orašaste plodove zajedno prvo sameljem u blenderu do teksture nalik brašnu ili pijesku. U velikoj posudi smjesi dodam mekinje, psyllium, sol, kefir, ulje i jaje. Dugo sam pekla i verziju u kojoj sam koristila zobene pahuljice umjesto zobenih mekinja, i ona je vrlo ukusna, ali nešto bogatija žitaricama. Ako ih želite skroz izbjeći koristite mekinje. Takav kruh nešto je suše i krtije teksture. Ostavite smjesu da odstoji desetak minuta i lijepo nabubri i poveže se. Dobit ćete gustu blatnjavu smjesu. Spatulom je prebacite u četvrtasti kalup obložen masnim papirom, i lijepo poravnajte. Pecite prvo 40-45 min u kalupu na 180 stupnjeva, pa još 20-30 minuta bez kalupa. Pustite neka se sasvim ohladi prije rezanja.
Prije posluživanja ja šnitice ovog kruha još kratko zapečem u tavi da budu hrskave jer je inače kruh iznutra malo mokar. Hrskavo zapečen neodoljivog je okusa i vrlo zasitan.
3. Pjenasti kruh od badema
70 g kokosovog brašna
130 g bademovog brašna (ili u blenderu samljevenih badema)
70 g šećera
5 jaja
4 žlice kokosovog maslaca
½ žličice sode bikarbone
korica naranče
sol
na 170 stupnjeva pola sata
Još jedna inačica bez brašna, lagano i prozračno. Pomiješajte kokos i badem. Jaja izmiksajte sa šećerom i soli pa dodajte “brašnima”. Dodajte kokosov maslac, sodu bikarbonu i koricu naranče, sve miksajte dok se ne sjedini. Pecite u kalupu obloženom masnim papirom oko pola sata na 170.
Po želji biskvit premažite kremom od crne čokolade rastopljene s malo kokosovog mlijeka.
4. Zelena štruca
2 jaja
65 g šećera
šalica brašna
žličica praška za pecivo
1 žlica matcha praha
¼ šalice tople vode
½ šalice maslaca
pola žličice praha đumbira
korica i sok limete
Prah matcha čaja pomiješajte s toplom vodom (do 70 stupnjeva). Šećer istucite s maslacem pa dodajte jaja. Kratko miksajte pa dodajte sve preostale sastojke – brašno, prašak za pecivo, đumbir i limetu. Na kraju zalijte matcha čajem i još jednom izmiksajte da dobijete glatku smjesu. Izlijte u kalup obložen masnim papirom i pecite na 180 stupnjeva.
5. Biskoti sa šafranom (Saffransskorpor)
100 g maslaca
1 g šafrana
2 velika jaja
140 g šećera
300 g brašna
1 I pol žlica praška za pecivo
Ove neobično dekorativne keksiće vidjela sam telki u božićnom specijalu neke švedske kuharice. Navodno se radi o njhovim tipičnim božićnim keksićima. Jednostavniji su i grublji od talijanskih biskotija, a karakter koji im daje šafran čini ih zbilja posebnima. Zagrijte pećnicu na 180. Zajedno otopite maslac i šafran. Razmutite jaja sa šećerom pa spojite s maslacem. Dodajte brašno i prašak za pecivo. Od tijesta rukama formirajte dvije male štruce. Pecite u zagrijanoj pećnici 25 minuta. Izvadite štruce van i smanjite temperaturu pećnice na 125 stupnjeva. Vrlo oštrim nožem štruce narežite na centimetar debele ploške. Pecite odnosno sušite ploške još 15 minuta u pećnici.