BLOG

Arhiva

Posuđe s imenom i prezimenom

Nekim sretnim spletom okolnosti prijatelj je kupio staru kuću s komadom zemlje negdje na Žumberku. Ispostavilo se da je kuća, točnije vikendica, nekad bila zapravo “kuća za pisanje” pokojne Višnje Stahuljak. Priznajem, nisam o dotičnoj gospođi znala mnogo više od činjenice da je bila spisateljica. Ništa nisam čitala, čini mi se da u moje vrijeme njezinog imena nije bilo u lektiri

Što sam si poklonila za 41. rođendan

Prije pet godina, točno na svoj rođendan, pustila sam u tisak kuharicu “Mrvica svaki dan”, knjigu koja je bila nešto kao osobni odabir najdražih svakodnevnih recepata iz prve tri godine magazina Mrvica. Prošle godine u isto to vrijeme oko rođendana u tisak je otišla i druga kuharica – “Sretno dijete koje jede sve”, namijenjena mamama s malim bebama i djecom. Može li to biti slučajno?

Sretno dijete koje jede sve

S obzirom na to da imam dijete koje će uskoro napuniti dvije godine, i s obzirom na to da sam pet godina prije toga provela stvarajući i uređujući magazin Mrvica koji se hranom bavi u svim njezinim aspektima, od uzgoja do pripreme i samog užitka konzumiranja – sasvim je prirodno da se te preokupacije teže nekako spojiti u jednu.

Sjetan Božić

Još u vrijeme kada sam bila urednica u mainstream medijima teško mi je padalo vrijeme prije Božića. Uvijek sam imala problema s božićnim izdanjima i svim blagdanskim specijalima koje je trebalo isproducirati, naravno, debelo prije Božića.

Škola za život

Ekipa se okuplja već oko pola osam ujutro. Fotografkinja, koja inače putuje iz Zagreba, dolazi redovito sa svojim sinom koji mora ustati u 6 da bi stigao do Zaboka na vrijeme. Ali ništa mu nije teško. Obožava ići na tu kuharsku radionicu.

Četiri priče

Ne pamtimo ono što bismo željeli. Ne pamtimo čak ni ključne traume. Sjećanje je hirovito, nepredvidivo. Osobna galerija uspomena blijeda je, pomalo tmurna, u izmaglici, slabo popunjena. Iritantno je nedramatična, djeluje neozbiljno koliko je obična. Kao da je netko nezainteresiran za moj vlastiti značaj greškom stisnuo “random”. Četiri sjećanja vezana su uz četiri različite lokacije.

TREND

Najpopularnije od Mrvice

Pet lica utjehe

Koja sve mentalna stanja liječimo comfort foodom? Za početak – jutarnju sporost i snenost. Onda nostalgiju, i sve oblike želje da se život pojednostavi. Banalni umor tijela, ali i duhovnu suhoću i iscrpljenost. Dane malih snaga i sitnih slabosti. Akutnu krizu i tugu zbog valjanog razloga. Želju da imamo korijenje, da pripadamo. A onda i potrebu da svoju dnevnu dozu zadovoljstva podijelimo s ljudima koje volimo.

Jabuka može sve

Jabuka može biti sasvim obična, ali nikada nije dosadna. Za jedan sasvim progresivan, svjež pogled na tako svakodnevnu temu opet smo se obratili Jadrani s bloga Najfiniji kolači. Štruca, dakako, nije izostala

Utjeha pod hitno

Brzinski recepti, oni za koje nam je dovoljno pola sata, uvijek su visoko na mojoj listi favorita, jer u dnevnom ritmu često nemam mira za ozbiljnije nakuhavanje. Plus, ovo doba godine je nezgodno – osjećamo se kao da je već proljeće i da bismo trebali jesti puno zelenog i svježeg, premda je za to ipak mrvicu prerano. Sezona najbolje divlje zelenjave tek je sramežljivo krenula, a u vrtovima također gotovo da nema ničega osim mladog luka i rotkvica. Upravo zbog toga donosim iz arhive nekoliko mojih comfort food zicera za koje vam neće trebati više od 30 minuta

Divljina na tanjuru

Nema ništa smislenije, ništa ljepše ni jednostavnije od branja divljeg zelenja za hranu. Proces je mnogostruko plodan: osvještavamo trenutak i ritam buđenja prirode, činjenicu da smo s prirodom povezani, da je priroda bogata, divlja, kompleksna i predivna, s nama i bez nas.