Nadahnuće za ovaj editorial bio je jedan jutarnji posjet našem vrtu. Jedini preostali plodovi prekriveni injem - bajkovit prizor i nenadmašna priča o teksturi

Foto: Dag Bauer

Crni kelj s rebricama

1 kg crnog kelja • 4-5 češnjeva češnjaka • 1 glavica luka • maslinovo ulje • dimljena svinjska rebrica • 3 krumpira • sol i papar

Rebrica narežite na krupnije komade. Stavite u vrelu vodu i kuhajte oko 45 minuta. Smeđu vodu bacite. Na ulju zažutite sitno sjeckani luk. Kad se zastakli, dodaj­te češnjak, a za nekoliko minuta i rezance crnoga kelja kojima ste izrezali debele, tvrde dijelove stapke. Malo posolite i poklopite dok ne uvene. Podlijte vodom, dodajte rebrica i kuhajte još 45 minuta dok se meso ne počne odvajati s kosti. Na kraju dodajte kockice krumpira i kuhajte dok ne omekšaju.
Popaprite i provjerite slanost.

Zapečena endivija

1 glavica endivije krupnih listova • 500 g smjese za punjenje po želji (ja sam koristila kuhanu leću i rižu s porilukom i dosta začina)

BEŠAMEL – 60 g maslaca • 60 g brašna • ½ l mlijeka • sol, papar, indijski oraščić po želji

Listove endivije blanširajte u mnogo slane vode i raširite jedan po jedan da se ocijede. Zagrijte pećnicu i pripremite bešamel. Rastopite maslac, dodajte mu brašno i miješajte dok ne počne tamnjeti i odvajati se od tave. Pomalo podlijevajte mlijekom cijelo vrijeme miješajući da se ne naprave grudice. Kuhajte na laganoj vatri 20 minuta.
Listove endivije napunite nadjevom i smotajte. Poslažite u vatrostalnu posudu namazanu maslacem. Prelijte začinjenim bešamelom pa zapecite dok ne porumeni.

Sarmice od raštike

Onoliko krupnih listova raštike koliko želite sarmica (mi smo koristili kovrčavu raštiku) • 500 g mljevenog mesa • 2 žlice riže • 1 jaje • glavica luka • sol, papar, malo ljute paprike

Listove blanširajte u puno slane vode nekoliko minuta. Odrežite grubi debeli dio stabljike. Pripremite smjesu za sarmu – sve pomiješajte i dobro začinite. Neka odstoji 20 minuta. Smjesom punite listove, zamotajte i zavežite kuhinjskim koncem. Kuhajte poklopljeno oko sat vreme­na u malo slane vode. Poslužite s pire krumpirom i umakom od hrena.

Ćimulice su mladi izdanci kupusa ili kelja koji rastu nakon što odrežete glavicu

Salata od ćimulica

500 g ćimulica kupusa • malo maslinovog ulja • sok pola limuna • nekoliko kuhanih jaja • šaka čvaraka • sol i papar

Ćimulice očistite i kratko blanširajte u malo slane vode. Neka ostanu jarko zelene – kad se prekuhaju, miris im postane neugodno intenzivan. Ocijedite i začinite maslinovim uljem, solju i limunovim sokom. Servirajte posuto nasjeckanim čvarcima s polovicama kuhanih jaja i prepečenim kruhom.

Rižoto s radičem

1 glavica crvenog radiča Superieur • 1 glavica ljubičastog luka • 1 šalica riže za rižoto • 2 žlice maslaca • 1 litra mesnog temeljca • dobar cug orahovca • aceto balsamico • šaka tostiranih oraha • sir za ribanje po želji

Zagrijte pećnicu na 180º C. Glavicu radiča narežite na krupne rezance. Začinite maslinovim uljem i acetom. Stavite na lim obložen masnim papirom pa zapecite u pećnici oko 10 minuta dok ne uvene. Promiješajte i zapecite još kratko. Rastopite žlicu maslaca i na njemu zažutite sitno sjeckan luk. Kad se zastakli, dodajte rižu i lagano tostirajte. Podlijte orahovcem pa pričekajte da ispari. Počnite podlijevati toplim temeljcem, stalno miješajući, dolijevajući tekućinu pomalo. Pred kraj dodajte pečeni radič i obilno pospite sirom i nasjeckanim tostiranim orasima.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Blog

Vezani članci