Search
Close this search box.

Oblaci od snijega

Pjenušavi, prozračni snježni oblačići koju plutaju po žutom moru debele, slatke kreme, koja mora biti hladna... Ako šnenokle nisu oda dramatičnim teksturama, onda ne znamo što jest

Foto: Maja Danica Pečanić

Kao klinka nisam razumjela šnenokle. Kakav je to desert? Da li se to žvače ili pije? I čemu ta pjena? Pjena od jaja… brrr. Daj ti meni čupavce!

Mnogo kasnije u knjizi “Ja, genij”, autobiografiji Salvadora Dalija, naletjela sam na zanimljiv podatak. Dali tamo, u stupcima koliko se sjećam, navodi kolonu stvari koje voli nasuprot stvarima koje ne voli, a i najjednostavnije stvari poput afiniteta za hranu objaš­njava kao suprotstavljene paradigme. Tako on, na primjer, obožava arhitekturu i ne voli glazbu. Jednako tako, ne može smisliti špinat na mlijeku, ali obožava jesti jastoga. Stvar je u čvrstoj formi, arhitekturi jastoga, nasuprot nedefiniranoj, amorfnoj masi špinata.

Možda je u tome stvar. Ako ni vaš klinac ne voli ćušpajze ni griz, mož­da je dijete jednostavno sklono čvrstim formama. I sama sam imala taj problem. Pizza je za mene bila zastrašujuće, grozno jelo. Nedefinirana masa sastojaka nabacanih na tijesto. Horor! Trebalo mi je 12 godina da to odlučim okusiti, a i tada samo zbog osjećaja krivnje, ali to je već sasvim druga priča. Vratimo se mi šnenoklama. Čini mi se da treba malo odrasti da bi razumio šnenokle. Nešto tako obično kao što su jaje i mlijeko. Odvajanje žumanjka i bjelanjka. Onda bjela­njak tučenjem hvata zrak i postaje pjena, nešto napuhano, dramatično, ali zapravo benigno, praznjikavo. Žumanjci su prava suprotnost. Oni prvo miksanjem sa šećerom pobijele, pa ih razvodniš mlijekom, pa se kuhanjem opet stisnu u kremu. Lijepu, gustu, debelu, duboku kremu, koja topla ima grozno jajast okus, ali hlađenjem postane čudesno svilena. Bazična i pouzdana, mirno more za napuhane oblake.

Slobodno me optužite da mistificiram i poetiziram, ali ja danas obožavam šnenokle. Stvar je u dramatičnom sukobu tekstura, sukobu paradigmi. A ako ih se pametno servira, čak im ni forma ne mora biti bezlična.

Malo ušminkane šnenokle

5 jaja sobne temperature • litra punomasnog mlijeka • 90 grama + žlica šećera • prstohvat soli • komadić cimeta, 2-3 zvjezdasta anisa ili nekoliko zrna kardamoma • mljevene pistacije za posipanje

Odvojite bjelanjke i žumanjke. Mlijeko sa začinima stavite na laganu vatru. Pustite da zakipi. Za to vrijeme istucite čvrst snijeg od bjelanjka s malo soli i žlicom šećera. Kad mlijeko zakipi, u njega stavljajte žlicu po žlicu snijega. Okrenite, pa čim se stisne, izvadite oblačiće šupljom žlicom. Tako ponavljajte dok ne potrošite sav snijeg. Maknite mlijeko s vatre. Istucite žumanjke s ostatkom šećera. Kad pobijele, dodajte malo vrućeg mlijeka. Izmiksajte pa sve prebacite u mlijeko i vratite na vatru. Kuhajte uz miješanje dok se krema ne stisne. Ohladite prije serviranja.

Tagovi:

Share: