Search
Close this search box.

Jadranini keksi zvani tri u jedan

Za razliku od svih drugih slastica ovi vam keksići pomažu da ubijete tri muhe jednim udarcem: da reducirate razinu kuhinjskog stresa, riješite poklone ukućanima i rasporedite količinu šećera ravnomjerno na sve dane do Nove godine

Foto: Maja Danica Pečanić

Čarolija zimskih praznika i lijepa povišenost atmosfere zbog odbrojavanja staroj, potrošenoj godini i uzbuđenja novog početka tako se lako ubije previsokim očekivanjima. Pred sebe i svoj želudac naprosto postavimo preteške zahtjeve. Ako postoji jedan jedini razumni običaj u cijeloj toj gunguli nagomilanih slavlja, to je onda običaj da se peku keksi. Kao prvo, suhe keksiće može se peći unaprijed, koji dan prije Badnjaka, pa je ovo desert koji vas oslobađa od kuhinjskog stresa. Drugo, keksi koje ste sami ispekli najprikladniji su mogući poklon personaliziran i intiman. I treće, keksi zatvoreni u limene kutije ili staklenke dobro se čuvaju pa bez problema možete ispeći veću količinu pa rastegnuti grickanje do prvih dana nove godine. Istina, i keksi znaju dojaditi. Osobito ako ih se gomila i peče na količinu, s lošim sastojcima. Prave namirni­ce za božićne kekse koštaju maslac, domaći bademi, lješnjaci i limuni, muscovado šećer ili melasa, ništa od toga nije jeftino. Zbog toga ćemo mi radije odabrati jednu jedinu vrstu keksa, ali se pobrinuti da bude vrijedna truda i prilike.

Jadrana koja stoji iza brenda Najfiniji kolači zaista je majstorica sitnih keksa s puno osobnosti, i peče ih zbilja sa srcem. Nakon što smo kušali sve kolačiće koje je spekla, teška srca bismo odabrali samo jednog favorita.

Keksi od maslaca i korice limuna

175 g maslaca • 90 g sitnog smeđeg šećera • 250 g brašna • korica od 1 nešpricanog limuna • krupni smeđi šećer za oblaganje

Miksajte maslac i šećer dok smjesa ne posvijetli, smanjite mikser na najmanju brzinu, dodaj­te limunovu koricu, pa onda polako dodajte brašno. Iskrenite smjesu na radnu površinu i umijesite glatku smjesu. Oblikujte valjkasti oblik promjera oko 3 cm, pa onda preoblikujte u četvrtasti oblik. Pospite krupni šećer po radnoj površini i obložite smjesu. Možda će vam ovo biti lakše uz pomoć papira za pečenje, u koji umotajte smjesu. Stavite u hladnjak na 2 sata. Ugrijte pećnicu na 160 °C. Smjesu izrežite na deblje šnite, od oko 1 cm. Rasporedite na lim za pečenje obložen papirom i pecite 20 minuta. Ostavite kekse da se ohlade prije nego ih spremite u kutiju za čuvanje ili poslužite.

Papreni keksi s đumbirom i pimentom

200 g brašna • 50 g rižinog brašna • 2 žličice praška za pecivo • ½ žličice kardamoma • ½ žličice cimeta • ½ žličice muškatnog oraščića • ½ žličice đumbira • ½ žličice pimenta • ½ žličice + prstohvat papra • 225 g maslaca, sobne temperature • 90 g svijetlog muscovado šećera • ½ žličice ekstrakta vanilije • 1 žličica sitno ribane korice od nešpricanog limuna • 50 ml slatkog vrhnja • 75 g mljevenih badema

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Prosijte zajedno brašno, rižino brašno i začine. U drugoj posudi miksajte maslac i šećer, pa dodajte limunovu koricu i ekstrakt vanilije. Smanjite brzinu miksera na najmanju, pa dodajte brašno sa začinima, naizmjenično sa slatkim vrhnjem. Na kraju umiješajte bade­me. Oblikujte loptice promjera oko 2 cm te ih položite na lim za pečenje obložen papirom. Pecite 15 – 20 minuta, dok se kolačići ne zarumene. Ostavite ih par minuta na limu, pa onda pažljivo prebacite na žicu, dok se potpuno ne ohlade. Možete ih posuti šećerom ili obložiti nekom glazurom.

Zobeni kolačići bez marcipana

40 g maslaca, sobne temperature • 65 g masti, sobne temperature • 75 g sitnog smeđeg šećera • ½ jaja, tučenog • par kapi ekstrakta od badema (ne esencije) • 150 g brašna • 1 žličica praška za pecivo • 2 – 3 žlice zobenih pahuljica • 20-ak kom sušenih brusnica • žlica ruma • malo vode

Brusnice potopite u malo vode u koju ste umiješali žlicu ruma i ostavite ih
dok ne omekšaju. Ugrijte pećnicu na 180 °C. Obložite lim papirom za pečenje. Miksajte maslac, mast i šećer, dok smjesa ne posvijetli. Dodajte postepeno jaje i ekstrakt badema. Umiješajte prašak za pecivo u brašno, pa dodajte u smjesu. Kad se smjesa poveže, oblikujte loptice veličine oko 2 cm i uvaljajte ih u zobene pahuljice, te stavite na lim za pečenje. Ostavite dosta mjesta između loptica. Utisnite po jednu brusnicu na sredinu svake loptice, možda će vam trebati štapić da si pomognete. Nemojte jako stisnuti, onoliko koliko je potrebno da se brusnica zadrži na mjestu. Pecite oko 20 minuta, dok kolačići ne dobiju laganu zlatno-smeđu boju. Ohladite u potpunosti prije posluživanja.

Biskoti od kave

25 g zrnaca pržene kave • 115 g badema • 200 g brašna • ½ žličice praška za pecivo • ¼ žličice soli • 75 g maslaca • 150 g šećera • 2 tučena jaja • 30 ml kuhane kave • 1 žličica cimeta za posipanje

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Na polovicu lima za pečenje ras­poredite zrna kave, a na drugu polovicu bademe, te ih tostirajte u pećnici 10 minuta. Nakon toga ih ohladite na sobnoj temperaturi. Zrna kave kratko sameljite ili usitnite u mužaru, do krupnije teksture. Nakon toga usitno sameljite bademe. Prosijte brašno i prašak za pecivo u posudi. Rukama utrljajte maslac, pa umiješajte šećer, samljevenu kavu i bademe. Dodajte tučena jaja i kuhanu kavu te umiješajte čvrstu smjesu tako da je završite rukama na radnoj površini. Oblikujte dvije štruce debljine 3 cm i položite na papirom obložen lim za pečenje. Pospite štruce cimetom, pa stavite peći oko 20 minuta. Pričekajte oko 5 minuta, pa oštrim većim nožem narežite biskote na debljinu oko 1 cm, položivši nož lagano ukoso prilikom rezanja. Narezane biskote polegnite na lim za pečenje, pa vratite u pećnicu na 10 minuta. Nakon pečenja izvadite biskote zajedno s papirom za pečenje, pa ih stavite na tacnu i ostavite da se hlade pa suše na sobnoj temperaturi preko noći. Spremljeni u limenoj kutiji, biskoti mogu trajati i nekoliko tjedana.

Pikantna srca i zvijezde za Željku

115 g maslaca sobne temperature • 115 g muscovado šećera • 1 jaje • 50 g zlatnog sirupa* • 50 g molase* • 400 g brašna • 1 prašak za pecivo • 2 žličice đumbira

Miksajte šećer i maslac dok ne dobijete kremastu smjesu. Umiješajte jaje, sirup i molasu. Prosijte brašno, prašak za pecivo i đumbir, dodajte u smjesu s maslacem i miješajte dok ne dobijete čvrstu smjesu. To će vam biti najlakše ručno, na radnoj površini. Oblikujte disk, obložite tijesto prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Valjkom razvaljaj­te tijesto i izrezujte srca i zvjezdice kalupima za kekse. Pecite ih na papirom obloženom limu za pečenje, 10 minuta. Ohladite ih pa premažite rastoplje­nom čokoladom, glazurom od šećera u prahu i limuna ili ih ostavite kakve jesu. *Melasu i zlatni sirup možete naći u trgovinama zdravom hranom. Zlatni sirup možete zamijeniti agava sirupom, no melasa je nezamjenjiva.

Obavezna srca s pekmezom od maline

225 g brašna • ½ žličice cimeta • 175 g hladnog maslaca • 130 g sitnog smeđeg šećera • 1 žutanjak + malo za premaz • malo krupno mljevenih lješnjaka • 4-5 žlica pekmeza od malina

Brašno pomiješajte s cimetom, pa u multipraktiku pomiješajte s maslacem dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte šećer i žumanjak i miksajte dok se tijesto ne pretvori u kuglu. Prebacite tijesto na radnu površinu, zamijesite u homogenu smjesu, obložite prozirnom folijom i stavite u hladnjak na minimalno pola sata. Valjkom tanko razvaljajte tijesto, pa izrezujte okrugle oblike s valovitim rubovima za donji sloj, a isti taj oblik sa srcem u sredini za gornji sloj keksića. Gornje keksiće premažite žumanjkom i pospite lješnjacima kad ih položite na lim za pečenje. Keksiće pecite 10 12 minuta, samo dok lagano ne porumene. Ohladite ih na rešetci, pa ih premažite pekmezom od malina i poklopite onim keksićima s izdub­ljenim srcima. Keksići su najbolji od drugog dana.

Share: