Utjeha na brzinu

Ako ne računamo vrijeme za namakanje slanutkovog brašna, ovo je zaista brzinsko jelo. Ja katkad zamutim smjesu već u 6 ujutro, dok kuham kavu, da stignem ispeći palačinku prije nego što izađem iz kuće oko devet, da imamo spremno nešto toplo i zdravo za grickanje.

Za ljubitelje grahorica

Trebalo mi je nešto godina da pronađem recept sa slanutkovim brašnom koji će zbilja zaživjeti u mojoj kuhinji i ostati u mom životu. Imam tu naviku kupovanja posebnih skupih vrsta brašna, poput heljdinog, zobenog ili slanutkovog, s kojim uvijek imam namjeru isprobati nešto novo, ali često ne budem baš zadovoljna. Slanutkovo je brašno obično najdulje stajalo u mom kuhinjskom ormariću. Dok nisam otkrila farinatu, što je talijansko ime za nešto nalik debeloj palačinki koja se peče isključivo od slanutkovog brašna, i to u pećnici. Nije onda čudo da je novu slavu u mojoj kući ova lijena debela palačinka stekla sad kad imam toddlera pa su svi ozbiljniji i zahtjevniji recepti na čekanju do daljnjeg. Zato trenutno dvostruko uživam u tim bezobrazno jednostavnim jelima koja možeš zamutiti jednom rukom ili s djetetom u slingu ako treba, a donose nam puno veselja i razbijaju prehrambenu monotoniju. Osobito ako se radi i o nutritivno bogatom receptu koji mi se učini zgodan i za hranjenje jednoipolgodišnjaka.

Samo dvije cake

Premda je kod nas relativno nepoznata, farinata se u različitim verzijama i pod različitim imenima jede u mnogim dijelovima svijeta. U Italiji poznata kao farinata di ceci, popularna je ulična hrana, osobito u području Genove. Na Azurnoj obali zovu je socca, u Toskani cecina, na Sardiniji faine. Njezinja popularnost stigla je čak i do Urugvaja i Argentine gdje je jedu pod imenom faina.

Kod pripreme ne treba puno pameti i zato je volimo. Ipak, ispekla sam desetak sasvim različitih verzija tog nevjerojatno jednostavnog jela i trebalo mi je nešto vremena i isprobavanja da skužim zašto neke korake ne treba preskakati. Kao prvo, slanutkovo brašno mora se u vodi namakati barem dva sata. Radi se ipak o dehidriranoj grahorici, dajte joj vremena da se namoči. 

Drugi korak koji ne treba preskočiti kao što sam ja pokušala je – zagrijavanje namašćenog lima prije izlijevanja smjese. Ta brzopletost urodila je farinatom koja se uopće nije mogla odlijepiti od lima. S količinom soli, količinom maslinovog ulja i debljinom palačinke možete malo eksperimentirati. U kuharici River Cafea pronašla sam verziju obogaćenu artičokama, pekla sam neke svoje verzije posute lukom ili ribanim sirom, ali i dalje mi je najdraža ova jednostavna prazna verzija.

Farinata od slanutkovog brašna

250 g brašna od slanutka • 750 ml tople vode • pola žličice svježe mljevenog papra • pola žlice himalajske soli • 2-3 žlice maslinovog ulja • grančica svježeg ružmarina

U velikoj posudi pomiješajte toplu vodu i slanutkovo brašno, miješajući pjenjačom dok se sve grudice ne raspadnu. Dodajte sol i papar pa ostavite da smjesa odstoji na sobnoj temperaturi barem 2 sata. Oberite pjenu s površine pa smjesi dodajte dvije žlice maslinovog ulja. Zagrijte pećnicu na 230° C. Plitki okrugli limeni kalup u kojemu ćete peći farinatu (promjer oko 35 cm) premažite ostatkom maslinovog ulja pa stavite u pećnicu. Čim se ulje zadimi, vrući lim izvadite iz pećnice pa u njega izlijte smjesu za palačinku. Po površini palačinke pospite grubo usitnjeni ružmarin i vratite u pećnicu. Pecite 10-15 minuta dok površina ne počne rumenjeti, postane hrskava po rubovima, ali u sredini još malo mekana. Toplo pospite s još svježe mljevenog papra i poslužite odmah. Naravno, papar možete i preskočiti ako planirate palačinku servirati jednogodišnjacima.5

Farinata ili socca je aromatična, pomalo hrskava, nutritivno bogata palačinka od slanutka. Zaljubili smo se od prve u ovaj lagani recept

Željka Klemenčić

PIŠE:

Osnivačica i glavna urednica magazina Mrvica. Prvenstveno piše. O hrani i ljudima koji je uzgajaju. O svom životu i učenju uz hranu i kroz hranu. Ali ne samo o tome. zeljka@mrvica.hr

Maja Danica Pečanić

SNIMA:

Maja je prva osoba kojoj se Željka javila kad je došla na ideju stvaranja Mrvice. Maja je svojim fotografijama nemjerljivo utjecala na identitet ovog magazina. www.majadanica.com

Ostali recepti

Start typing and press Enter to search