Kućni kruh bez brašna

Kruh bez brašna nije kruh u punom smislu te riječi. Ova je štruca gusta i prilično zasitna, odlična za početak dana kao nosač za maslac, humus i preprženu slaninu. Slične kruhove od sjemenki i mekinja popularizirao je LCHF pokret, ali ova je štruca toliko ukusna da zaslužuje svoje mjesto i na stolu svejeda bez ikakvih zdravstvenih ili drugih prehrambenih ograničenja.

U svakom zlu nešto dobro

Mislim da sam ovaj kruh prvi put ispekla kad su mi u ranoj trudnoći zalijepili dijagnozu gestacijskog dijabetesa jer mi je šećer ujutro natašte bio 5,1! To ludilo razbacivanja dijagnozama tema je koja zaslužuje sasvim svoj post, i u mom slučaju pokazalo se sasvim neutemeljenim, ali ja sam ipak iz predostrožnosti veći dio trudnoće mjerila šećer i jela kao astronaut. (Odnosno, cijelo vrijeme trudnoće, osim vremena provedenog u kušačkom žiriju na telki.) Savjet trudnicama koje čeka prvo mjerenje šećera – poštedite se stresa i nemojte večer prije vađenja krvi pojesti kilu dinje, smokava ili drugog slatkog voća, kao što sam ja napravila, ne razmišljajući da bi se to sutra moglo pokazati na razini šećera u krvi i obilježiti me do samog poroda čak i slučaju tako minimalno povišene razine.) 

Papirić s dijetom za gestacijski dijabetes s Vuka Vrhovca za doručak je preporučivao dvije tanke šnitice raženog kruha sa 70g kuhane šunke. Bila sam očajna. Što zbog trudničkih hormona, što zbog osjećaja prevarenosti jer sam znala da sam zdrava i da su me gurali u neku patologiju zbog birokratskih mozgova i propisanih tablica koje nemaju veze sa stvarnim životom. Zbog perfidne rečenice – to nije šećer koji šteti vama, već vašem djetetu – odlučila sam poslušati i biti na dijeti iako sam osjećala da ne trebam. Dakle, jela sam taj kruh sa šunkom za doručak, premda su industrijski suhomesnati proizvodi jedina stvar koju ne jedem i ne kupujem apsolutno nikad. Ukratko, probala sam, ali brzo odustala. 

Kad bi mi dan počeo konfekcijskim raženim kruhom i šunkom, ja bih se neviđeno snuždila. Bilo mi je dosadno i osjećala sam se bolesno, a bila sam zdrava ko dren i tjelesno – kao da uopće nisam trudna. Tako sam odlučila isprobati nešto što će biti bliže meni – što će mi donijeti željeno uzbuđenje, ali i mir i stabilnost što se tiče utjecaja na razinu šećera u krvi.

U prvoj verziji ovog recepta za kruh od sjemenki umjesto zobenih mekinja* nalazile su se zobene pahuljice. Nakon nešto kuburenja s duljinom i temperaturom pečenja došla sam do štruce koja je bila zaista nevjerojatno ukusna. Dugo mi je vremena trebalo da shvatim da se radi o pogrešnom prijevodu i da bi umjesto zobenih pahuljica trebalo koristiti zobene mekinje. Ako niste u nekom strogom LCHF (low carb high fat) režimu ili drugom režimu izbjegavanja glutena, to vas ne mora previše zabrinjavati – i zobene pahuljice funkcioniraju skroz ok, ali ih trebate samljeti zajedno sa sjemenkama. Jedini problem – i nakon sat i 20 minuta pečenja takav kruh je iznutra vrlo vlažan pa sam ja svako jutro narezane kriške dodatno prepekla na suhoj tavi da postanu tople i hrskave. To je bila točka na i – karika koja je nedostajala ovom receptu. 

Danas, kada koristim isključivo mekinje, dobijem nešto suši, krtiji kruh koji nije baš nužno zahrskati na tavi, ali nije ni na odmet. Umjesto kefira možete probati s tekućim jogurtom, sirutkom, čak i čistom vodom – dok ne nađete svoj idealni omjer. Bademi, lješnjaci i orasi funkcioniraju kao i različiti omjeri sezama, lana i chia sjemenki. Jedino za bazu držite uvijek isti omjer suncokretovih i bučinih sjemenki, zobenih mekinja i ljuskica psylliuma – bez toga štruca će se raspadati. Smjesa koju dobijete gusta je i teška i doslovce se žlicom treba nagurati u kalup obložen masnima papirom. Ali nakon pečenja sasvim je lijepo kompaktna, i vrlo ukusna. 

SMJESA ZA KRUH

jedna šalica sjemenki suncokreta 

pola šalice sjemenki bundeve 

pola šalice sezama, lana ili chia sjemenki (može i miks sve troje) 

jedna i pol šalica zobenih mekinja*

šaka badema, oraha ili lješnjaka

3 jušne žlice psylliuma

2/3 jušne žlice himalajske soli

2 šalice kefira

2-3 žlice kokosova maslaca ili maslinova ulja

1 jaje

KRUH BEZ BRAŠNA

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U blenderu pomiješajte sve sjemenke i orašaste plodove i sameljite u brašno onoliko glatko koliko možete. Prebacite u veliku posudu. Dodajte ostale sastojke  – prvo mekinje, pa sol i psyllium. Zalijte kefirom, dodajte jaje i rastopljeni kokosov maslac ili maslinovo ulje. Smjesu dobro izmiješajte pjenjačom i pustite da odstoji oko deset minuta. Nakon toga prebacite smjesu u kalup obložen masnim papirom i zagladite površinu žlicom. Pecite oko 45 minuta u kalupu na 180. Onda kruh izvadite iz kalupa pa pecite još otprilike pola sata na istoj temperaturi.

Željka Klemenčić

PIŠE:

Osnivačica i glavna urednica magazina Mrvica. Prvenstveno piše. O hrani i ljudima koji je uzgajaju. O svom životu i učenju kroz hranu. Ali ne samo o tome. zeljka@mrvica.hr

Maja Danica Pečanić

SNIMA:

Maja je prva osoba kojoj se Željka javila kad je došla na ideju stvaranja Mrvice. Maja je svojim fotografijama nemjerljivo utjecala na identitet ovog magazina. www.majadanica.com

Ostali recepti

Start typing and press Enter to search