22.10.2012.
Željka Klemenčić
TEKST
Željka Klemenčić
FOTOGRAFIJA

Cvjetna tempura samo za mene

Cvjetna tempura samo za mene

Prijateljica mi je iz svog vrta umjesto buketa donijela hrpicu cvjetova tikvica, i nešto minijaturnih baby plodova. Nema tog buketa koji bi nadmašio ovaj poklon.

Premda nikad ne znam što bih s njima.

Kao da nisam sigurna da bih zbilja trebala progutati nešto tako nježno i lijepo.

Ali danas bogme hoću. Jer je ponedjeljak. Jer nema šanse da pustim da jestivo cvijeće propadne.

Mora da sam nešto dobro napravila u životu ako ponedjeljkom oko dva slobodno guglam recepte za cvjetove tikivica. Vrijeme je da se počastim.

Znala sam samo da želim da hrskaju. Ne želim da se sva ta ljepota razmoči pa raspadne na nekim penama.

A, ne. Želim cvjetnu paučinu za ručak. Da proslavim radni ponedjeljak kod kuće.

Znala sam samo da želim da hrskaju. Ne želim da se sva ta ljepota razmoči pa raspadne na nekim penama.
A, ne. Želim cvjetnu paučinu za ručak. Da proslavim radni ponedjeljak kod kuće.

Brzo sam se skrasila uz recept koji predlaže da svoje cvjetove umočim u pjenastu smjesu od ledeno hladnog piva i snijega bjelanjaka. To! To hoću. Hrskave oblačiće koji skrivaju tučke.

Usput sam naučila spolno razlikovati pupove tikvica. Oni s tankim stapkama su muški. Oni s debelima ženski – iz njih će izrasti bebe tikvice. Dakle, ako cvjetove berete u svom vrtu, a želite da vam kasnije ostane i koja cukina, berite samo muške.

U mojoj se tavi našlo miješano, muško-žensko društvo. Umočila sam ih u divno pjenastu smjesu pa uronila u vrelo ulje. Šuštali su koju minutu sa svake strane i lijepo porumenili. Samo sam ih još mrvicu posolila i popaprila dok su vreli i pustila da se ocijede na papiru.

Razmišljala sam o salati. O kruhu za prilog. Ali od svega sam odustala.

Jest ću samo svoju golu cvjetnu tempura. U kućnom ogrtaču. Između dva teksta. Kakve li sreće i dekadencije.

Da čujem kako hrska…

Nisam sklona pohanju ni prženju. To vrlo, vrlo rijetko radim. Možda se pohanja pomalo i bojim. Ali za ove se hrskavce isplati uhvatiti u koštac s fobijama.

Kada sam, uostalom, zadnji put pripremila nešto hrskavo i lijepo samo za sebe?

Nisam sklona pohanju ni prženju. To vrlo, vrlo rijetko radim. Možda se pohanja pomalo i bojim. Ali za ove se hrskavce isplati uhvatiti u koštac s fobijama. Kada sam uostalom, zadnji put pripremila nešto hrskavo i lijepo, samo za sebe?

Možda baš zbog toga što nisam radila veliku količinu, pa je sve bilo gotovo u par minuta, tempura je ispala savršeno hrskava.

Mogla bih od ovoga napraviti tradiciju.

Inače, ja obožavam kuhinjske tradicije. Uzgajam ih i kolekcioniram. Osso bucco i rižoto milanese za bratov rođendan. Čokoladna Nemesis torta za Rokov. Cijeli svibanjski meni u sljedovima za Zecov.

Ali za sebe tradiciju nemam. Možda je došlo vrijeme da je uvedem.
Hmm… Tempura ponedjeljkom za prebačenih tisuću lajkova na Mrvici? Servirano za jednu osobu?
Prodano.

Pivska tempura za cvjetove tikvica
šalica glatkog brašna
žličica soli
3, 5 dl vrlo hladnog piva
snijeg 3 bjelanjka
sol i papar
15-20 cvjetova tikvica

Istuci bjelanjke u čvrst snijeg. Pomiješaj brašno i sol pa dolij ledeno pivo i kratko promiješaj da dobiješ smjesu. Umiješaj snijeg. Svaki cvijet umoči u smjesu pa prži u dubokom ulju.

VEZANE PRIČE

čudo torta

PROČITAJ   ►

štrudla s koprivom

PROČITAJ   ►

totalno demode deserti: karamel krafni

PROČITAJ   ►
Recepti