16.10.2012.
Željka Klemenčić
TEKST
Željka Klemenčić
FOTOGRAFIJA

Pita mame s imenom i prezimenom

Pita mame s imenom i prezimenom

Mama mi je jučer nakratko bila u posjetu. Ona uvijek dođe tako, obično ravno iz noćne smjene zapali u Zagreb, dovuče sa sobom prikolicu stvar, pa za koji sat odjuri natrag. U međuvremenu joj još moram otimati metlu i skrivati peglu jer mrzi tih par sat sjediti besposlena.

Uvijek donese i neke kolače. Ne želi da ja išta pripremam. Ovaj put je donijela medenu pitu s makom.

Obožavam taj kolač. Jer tako nešto skromno a genijalno ne možeš nigdje kupiti ni probati.

Medena pita nalik je svakoj masnoj piti osim što umjesto šećera koristi med, a umjesto maslaca mast. Punjena makom u koji je za sočnost naribana jabuka, medena je pita čudo od slastice.

Moja se mama nikada nije furala na veliku kuharicu. Držala se temelja. Nikada nismo jeli juhe iz vrećice, i nikada kupovne špagete. Nikada za Božić nije pekla 25 vrsta kolača, nikada nije picajzlirala ni radila one kičaste slavonske breskvice, oraščiće i druge besmisleno pipkave kolače.

Mrzi sve cifrasto, konkretan je tip, odrešita i vojnički učinkovita.

Moja se mama nikada nije furala na veliku kuharicu. Držala se temelja. Nikada nismo jeli juhe iz vrećice, i nikada kupovne špagete. Nikada za Božić nije pekla 25 vrsta kolača. Mrzi sve cifrasto, konkretan je tip, odrešita i vojnički učinkovita.

Uvijek kaže da zna skuhati dvije stvari: dobar čobanac i prave debele domaće rezance. I deserta, kaže, zna dva dobra: salenjake i pitu od jabuka.

I ne pada joj na pamet da isprobava soufflée, fondante i ganache. Ima žena pametnijeg posla.

Naslijedila sam nešto od mamine sklonosti konkretnoj kuhinji.

Pokušala sam jednom raditi dražasne francuske macrons, i bio je to dramatičan kuhinjski debakl. Pukla sam od posla i stresa, a rezultat je bio pladanj krupnih, kvrgavih umjetno zelenih žabetina-makarona. Usto, ja uopće ne volim pečeni bjelanjak.

Poučak ću pamtiti cijeli život: cifraste žene neka rade cifraste kolače.

Ove normalne – držite se štrudli, pita i makovnjača. Nitko vam neće uzeti za zlo.

Poučak ću pamtiti cijeli život: cifraste žene neka rade cifraste kolače. Ove normalne – držite se štrudli, pita i makovnjača. Nitko vam neće uzeti za zlo.

Zbog svega navedenog, imam običaj gatati ljudima iz tanjura. (U svom holističkom pristupu spajam alternativni nutricionizam, dašak ajurvede, zdrav razum i postavku da smo svi različiti.)

Gatam i iz košarica u supermarketu, dosta dobro. I nikada se ne uspijem suzdržati od osuđivanja kad vidim kupovne biskvite i prašak-kreme u košaricama mladih mama, ali držim jezik za zubima.

Ali vratimo se na temu.

Mamine kolače.

Kolače u koje je zapisana sva Ružičina konkretnost, sva žestina, sva disciplina, sva neumornost koji su mene odgojili takvu kakva jesam.

Prošle jeseni, u editorialu za magazin za koji sam radila, pojavila se i pita od jabuka po receptu moje mame. Kolače sam mijesila ja, onako kako to radim za svoju obitelj, u kojoj je ta pita svetinja.

Poslužena je na mom tanjuru, fotografirana u mom stanu, s mojim beštekom. Činilo mi se tada da ne može biti ništa loše u tome – dati i drugima mamin nepogrešivi recept.

A onda, godinu dana kasnije, nađem taj isti recept, u moru drugih nepotpisanih recepata, svačijih i ničijih, definitivno ne mojih, na webu bivšeg poslodavca.

Osjećam prvo kao da me netko udario nogom u trbuh. Pa kao da mi Hannibal Lecter gricka gležanj.

Piše: mamina pita od jabuka.

Samo – čije mame, majke ti?

Ima tamo more drugih mojih, sada nepotpisanih recepata, ali za sve to me zaboli đon.

Ne vjerujem u vlasništvo nad receptima, mislim da su recepti kolektivno dobro, arhetipsko nesvjesno, dokaz evolucije, samo bilješka u koju svatko doda ili oduzme nešto svoje.

Ne vjerujem u vlasništvo nad receptima, mislim da su recepti kolektivno dobro, arhetipsko nesvjesno, dokaz evolucije, samo bilješka u koju svatko doda ili oduzme nešto svoje. Osim kada je mamina pita u pitanju…

(To naravno, ne znači da autore, fotografe, stiliste, ili ljude koji su kuhali ne bi trebalo potpisivati, ali to je već sasvim druga tema).

Ali kad je mamina pita u pitanju…

Radi se o piti mame koja za koji dan slavi 40 godina punog radnog staža u smjeni. O ženi koja je rat provela radeći na prijemnoj kiruškoj u Vinkovcima. I o osobi koja je, unatoč svemu tome, za svoju obitelj kuhala cijeli život, baš svaki dan, a ne misli da je to ikakvo postignuće.

Dapače, misli da dobro peče dva kolača.

E pa ako već odlučite peći jedan od ta dva kolača po njezinom no-bullshit receptu, voljela bih da znate o čijoj se i kakvoj mami radi.

Mamina pita od jabuka

Tijesto:

  • 300 g brašna
  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • žličica praška za pecivo

Nadjev:

  • 5-6 reskih jabuka
  • 2-3 žlice smeđeg šećera
  • žličica cimeta
  • 100 g prženih badema, grubo sjeckanih

Za tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo, pa rukama namrvite hladni maslac. Dodajte šećer, jaje i vrhnje, pa rukama zamijesite tijesto, radeći onoliko dugo dok se maslac od topline ruku ne rastopi, a tijesto prestane biti ljepljivo. Po potrebi dodajte malo brašna. Oblikujte tijesto u kuglu i ostavite da odstoji u frižideru barem dva sata, a najbolje preko noći. Barem pola sata prije pečenja pripremite smjesu od jabuka. Ogulite i naribajte jabuke. Dodajte šećer, cimet i bademe.Ohlađeno tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Na pobrašnjenoj podlozi svaki razvaljajte tanko, oko 3-4 milimetra debljine. Prebacite donji sloj tijesta u namašteni i pobrašnjeni lim (ja koristim maslac i oštro brašno) željenog oblika. Po donjem sloju tijesta ravnomjerno rasporedite smjesu od jabuka, nakon što ste ocijedili višak soka.Poklopite odnosno prekrijte drugim slojem tijesta (ako je negdje puklo, zakrpajte prstima ili viškom tijesta). Rubove lagano pritisnite prstima, a cijelu površinu pite nabockajte vilicom.

Pecite u zagrijanoj pečnici na 180 stupnjeva oko pola sata, odnosno dok lijepo ne porumeni. Servirajte mlako ili sasvim hladno, po želji posuto štaub šećerom.

VEZANE PRIČE

čudo torta

PROČITAJ   ►

štrudla s koprivom

PROČITAJ   ►

totalno demode deserti: karamel krafni

PROČITAJ   ►
Recepti