09.10.2012.
Željka Klemenčić
TEKST
Željka Klemenčić
FOTOGRAFIJA

Kamionski chowder

Kamionski chowder

Kad je pao dogovor da i Mrvica skuha i provoza svoju juhu u Juhu supamobilu, odmah sam pomislila na chowder. Chowder je rođeni crowdpleaser, jelo koje izvlači osmijeh na lice omađijanim masama. Usto, moj je omiljeni chowder baš optimalno ranojesenski.

Chow-der. Obožavam tu riječ. To nije ni klasična krem juha ni ćušpajz, ali je tu negdje. Koristi se za široku lepezu ujušaka (e, tu riječ ne mogu smisliti) koji se najčešće zgušnjavaju vrhnjem ili mlijekom, ponekad čak i kokosovim. Ja tome nisam sklona, pa zapravo možda malo varam kad ovu svoju juhu zovem chowderom. (Etimologija same riječi navodno je prilično maglovita, pa me baš briga.)

Dakle, u mom chowderu od kukuruza i kokoši nema ničega mliječnog, premda svi uvijek misle da ima.

Fora je u pjenastoj kremi koju dobijem tako što veći dio juhe izmiksam u blenderu, a onda joj dodam ostatak zrnja kukuruza da bude uzbudljivo chunky. Superglatke, svilene krem juhe brzo dosade odraslima.

Fora je u pjenastoj kremi koju dobijem tako što veći dio juhe izmiksam u blenderu, a onda joj dodam ostatak zrnja kukuruza da bude uzbudljivo chunky. Superglatke, svilene krem juhe brzo dosade odraslima.

A chowder obećava zabavu.
Zabavno je bilo i jučer dok sam po kotlovnici tražila dovoljno velik lonac za kuhanje najvećeg temeljca ikad. Petnaest litara juhe u cugu dosad još nisam skuhala.

Dvije cijele kokoši, još dva hrpta i debelo preko kile pilećih nogica. Plus luk, mrkva, celer… Sa svim tim kokošjim čaporcima po kući osjećala sam se kao vudu-svećenica. Neka ovaj moj temeljac krasi moćan mojo, mantrala sam.

Sa svim tim kokošjim čaporcima po kući osjećala sam se kao vudu-svećenica. Neka ovaj moj temeljac krasi moćan mojo, mantrala sam.

Kuhalo se dugo i polako, dok se nogice nisu počele raspadati u neku funky želatinu. Tek tad sam rekla - dosta.

Kad imate spreman temeljac, ova je juha bezobrazno laka. Na maslacu pirjate poriluk. Dodate kukuruz (može i smrznuti) i usitnjeno očišćeno meso iz temeljca pa podlijete kokošjim temeljcem. Možete dodati i mrkvu, ali ne morate. Pustite neka krčka dok kukuruz sasvim ne omekša, pa izmiksate. (Dakako, odvajajući šalicu-dvije cijelih zrna koje će chowderu dati željenu teksturu).

I to je to. Ja na kraju volim dodati i malo usitnjene ljute papričice, zbog vizualnog dojma i tračka drame. Kick ljutog fino balansira slatkoću kukuruza. Dodajte samo još šnitu domaćeg kruha i nadomak ste čauder-zena.

Ps. Znam, pretjerala sam s brojem anglizama u ovom tekstu, ali jednostavno ne znam kako bih chunky, funky itd. prevela na hrvatski.

Kamionski chowder

2 litre kokošjeg temeljca + 2 šalice otkoštenog i usitnjenog mesa iz temeljca
500 g kukuruza (može i smrznuti)
2 poriluka
2 mrkve
žlica maslaca + malo maslinovog ulja
sol, papar
po želji jedna ljuta papričica

VEZANE PRIČE

čudo torta

PROČITAJ   ►

štrudla s koprivom

PROČITAJ   ►

totalno demode deserti: karamel krafni

PROČITAJ   ►
Recepti